Hovedretter / 18/09/2016

Chili med hjemmelagde tortillachips (kombo-middag)

Jeg elsker chili con carne og har laget det i mange år. Når vi nå fikk en veganer i familien, var det viktig å finne en plantebasert form for chili.

De dagene vi lager chili, kjører vi nå kombo. Med kombo mener jeg at det serveres to versjoner. Begge er laget på samme basis som deles i to gryter. Disse tilsettes hhv stekt krydret soyakjøtt eller karbonadedeig. Begge grytene settes på bordet. Noen i familien foretrekker vanlig chili con carne, noen foretrekker chili med soyakjøtt og andre er som Ole Brum; ”Ja takk begge deler” :).

Siden mannen min er jeger, er vi så heldige å ha tilgang på karbonadedeig som han faktisk har laget selv. En gang i året er det full produksjon. Så her vet vi helt klart hvor kjøttet kommer fra; de norske skoger. Her er vi ganske heldige.

Ønsker du kun å lage chili med soyakjøtt; sløyfer du karbonadedeig fra oppskriften og dobler mengde soyakjøtt og buljong. Så enkelt er det.

Vi har tatt i godt med chili og krydder i denne oppskriften. Det er ikke uten grunn at det heter chili. Det må jo kjennes. Tilbehøret er med på å mildne det sterke for de som ønsker det; både gresk yoghurt/vegansk rømme, avokado og eventuelt ris.

Chili

 

Chili med hjemmelagde tortillachips (kombo-middag)

8 personer (her 4 veganer-variant og 4 med vanlig kjøtt)

2 løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

1 rød chili, finhakket

2 røde paprika, i terninger

2 grønne paprika, i terninger

2 ts vegansk buljong

ca 2 strøken ts chili pulver (chili powder)

ca 2 ts spisskummen

½ ts kanel

4-8 ts minced chili (prøv deg frem; styrken kan variere! Jeg brukte 6 ts forrige gang.)

4 bokser hermetiske tomater

4 bokser røde kidney bønner

salt og pepper

rapsolje for steking

 

Til den plantebaserte varianten:

100 gr soyakjøtt (soyagranulat gir passende små biter)

5 dl  grønnsaksbuljong

1 ss olivenolje

 

Til kjøttvarianten:

500 gram karbonadedeig

 

Hjemmelagde tortillachips

3-4 tortillalefser

raps- eller solsikkeolje

maldonsalt

 

Annet forslag til tilbehør:

Gresk yoghurt eller plantebasert rømme, avokado, lime, hakket koriander, Tabasco eller opphakket ekstra chili

 

Fremgangsmåte Chili

Finn frem alle ingredienser, og start med å skylle og kutte opp grønnsakene.

Kok opp buljong. Legg soyakjøttet i buljongen, trekk gryten av platen og la soyakjøttet marinere i ca 10 minutter.

Mens soyakjøttet marinerer finner du frem en stor dyp panne og 2 stekepanner. Den store dype pannen bruker du til løken (se under), og stekepannen til å steke hhv soyakjøtt og karbonadedeig. Da får du en effektiv prosess.

Stek løken i den store pannen til den er blank og myk. Tilsett hvitløk, chili, chilipulver og spisskummen og la det frese med et minutt før du tilsetter rød og grønn paprika. La det steke 2-4 minutter på medium varme før du tilsetter hermetiske tomater, litt buljongpulver, kanel og halvparten av angitt minced chili. (Greit å begynne der for å kunne prøve deg frem). Rør det hele godt sammen og tilsett kidney-bønnene. Del så innholdet i 2 gryter. Jeg gjør det så enkelt som å finne frem to gryter og telle store øser, slik at det blir omtrentlig likt.

For gryte 1 – Chili con Carne:

Stek karbonadedeigen i litt rapsolje. Krydre den med salt, pepper og litt spisskummen. Legg kjøttet til side og kok ut stekepannen med 1 dl vann for å ta vare på all kraften.

Til den ene gryten med basis-blandingen, tilsetter du denne stekte krydrete karbonadedeigen og kraften. Varm det hele opp. La det stå og småputre 30 minutter. Smak til med salt, pepper, eventuelt mer spisskummen og mer minced chili.

For gryte 2 – Chili med soyakjøtt:

Sil av overflødig buljong på soyakjøttet. Spar på buljongen. Stek soyakjøttet lett i rapsolje. Krydre med salt, pepper og litt spisskummen. Legg det til side og kok ut stekepannen med 1 dl av buljongen du tok vare på.

Til gryten for plantebasert versjon tilsetter du så denne stekte krydrete soyakjøttdeigen og 1 dl av kraft/buljong du tok vare på. Varm det hele opp. La det stå og småputre 30 minutter. Smak til med salt, pepper, eventuelt mer spisskummen og mer minced chili. Tilsett også en 1ss olivenolje til slutten. Det gir  litt ekstra fylde.

Fremgangsmåte hjemmelagde tortilla chips:

Del tortillalefser i 8 jevnstore “snipper” og pensle begge sider med raps- eller solsikkeolje og dryss på litt maldonsalt. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett og stek ved 225 grader (over- og undervarme) på øverste rille i 4-5 minutter, til tortillachipsene er gylne og sprø. Avkjøl på rist et par minutter.

Dette tipset plukket jeg opp hos Trines Matblogg. De ble kjempegode og stas å servere.

 

Servering

Chilien serveres med den type tilbehør som du ønsker; avokado, gresk yoghurt, lime båter, hakket koriander, tabasco. ”Hjemmelagde” tortillachips er også kjempedeilig til. I vår familie med mange forskjellige ganer, har vi typisk ganske mange småskåler på bordet. Noen vil ha det sterkere og andre mildere. Andre elsker variasjonen i et spennende utvalg tilbehør.

Enjoy <3

 

Share:

byInga

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »